flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Карантин: заборони та штрафи

15 квітня 2020, 16:21

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області нагадує громадянам, що під час карантину, який триватиме до 24 квітня 2020 р. на всій території України, діє заборона на:

  • перебування в громадських місцях без вдягнутої маски чи респіратора;
  • переміщення групою осіб більш ніж дві особи, крім випадків службової необхідності та супроводу дітей;
  • перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 16 років, без супроводу повнолітніх;
  • відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності;
  • відвідування спортивних та дитячих майданчиків;
  • проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо".

17 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада ухвалила декілька законів, які частково регулюють правила життя в умовах карантину. Цими Законами передбачено і штрафи за порушення норм.

Так, в законі №3219 передбачені наступні покарання:

1) від 17 тис. до 32 тис. грн — за порушення правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм. За це ж порушення для посадових осіб штраф — від 34 тис. до 170 тис. грн. Адміністративна відповідальність встановлена  за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

2) від 17 тис. до 51 тис. грн чи обмеження волі до 3 років або арешт на 6 місяців за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Якщо дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.