flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області за 2017 рік

15 січня 2018, 08:28

Робота  Жовтоводського міського суду  Дніпропетровської  області ведеться відповідно до Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних судах міст Києва і Севастополя, Апеляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України № 173 від 17 грудня 2013 року; Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 05.06.2015 р. №55 та погодженого з Державною судовою адміністрацією України; Інструкції щодо заповнення і подання та заповнення форм звітності про розгляд апеляційними та місцевими (крім господарських) судами судових справ та матеріалів, затвердженої Наказом Державної судової адміністрації України від 05.06.2006 р №55, Інструкції щодо формування картки на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 05.12.2013  N 169, Інструкції щодо заповнення  картки  на особу, стосовно якої судом розглянуто кримінальну справу, затвердженої наказом ДСА України від 18.03.2004 № 32/04 ( в частині що стосується кримінальних справ за КПК 1960 р). 

Результати проведеного аналізу стану обліково-статистичної роботи у Жовтоводському міському  суді Дніпропетровської області протягом  2017 року підтвердили той факт, що у суді приділяється значна увага ряду організаційних та практичних заходів, спрямованих на поліпшення статистичної роботи з обліку справ та матеріалів, правильності складання статистичних звітів, достовірності показників та вчасності  подання їх до Територіального управління  Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області.

 Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області, відповідно до штатного розпису забезпечений працівниками, які займаються первинним обліком і складанням звітності про стан здійснення судом правосуддя. Працівники мають відповідну освіту та досвід роботи та  постійно вдосконалюють свої знання самоосвітою, приймають участь у спеціальних семінарах,  тренінгах. дистанційних навчаннях  та заняттях.

Дотримання працівниками канцелярії суду  вимог щодо первинного обліку і ведення судової статистики знаходиться на особистому контролі голови суду та заступника керівника апарату суду. 

Обліково-статистична робота забезпечується за допомогою  комп’ютерної програми «Д-3».Користувачі автоматизованої системи відповідно до їх прав вносять до бази даних автоматизованої системи інформацію, передбачену Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах від 17.12.2013 р.

Вхідна кореспонденція, в тому числі процесуальні документи приймаються канцелярією Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області  і реєструються діловодом в автоматизованій системі в день її надходження. На кожен вхідний в тому числі процесуальний документ в автоматизованій системі створюється реєстраційна картка, яка містить інформацію  щодо реквізитів та руху документа. На підставі внесеної до автоматизованої системи інформації, здійснюється автоматизований розподіл справ між усіма суддями відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду. Порушення строків  реєстрації справ  та передачі їх  суддям  протягом звітного періоду не допускалось. 

Після закінчення розгляду справи помічники суддів вносять у кожну обліково – статистичну картку відомості, перевіряють інформацію, заповнюють розділи  «Судовий розгляд","Інші відомості".

Для правильного відображення інформації щодо результатів розгляду справ старшим секретарем та головним спеціалістом  проводиться контроль заповнення обліково-інформаційних карток, під час якого використовуються фільтри, які створюються власноруч у реєстрі статистичних карток програми «Д-3».

Слід зазначити, що при проведенні вивчень стану організації забезпечення діяльності суду значна увага приділяється таким аспектам, як загальні питання організації діяльності канцелярії суду, оформлення та ведення секретарями судового засідання судових справ та матеріалів, звернення судових рішень до виконання, організації обліково-статистичної роботи, організації та контролю за веденням архівної справи, розміщення судових рішень у Єдиному державному реєстрі.

Підготовка та передача до архіву суду судових справ за минулі роки, провадження у яких закінчено, а також іншої документації канцелярії суду за минулі роки організовано на належному рівні.

Облік та зберігання речових доказів здійснюється згідно Інструкції з діловодства.

Працівники канцелярії  забезпечують дотримання єдиного порядку обліку та опрацювання статистичних даних для складання звітів і аналітичних оглядів, ведуть автоматизований облік реєстраційних карток в КП «Д-3», здійснюють оперативний пошук обліково-інформаційних даних, а також роботу з розрахунку навантаження на суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області із складанням таблиць та відображенням динаміки. 

Систематично ведеться робота, спрямована на вдосконалення порядку ведення обліково-інформаційних карток. Надається практична допомога працівникам апарату суду, які безпосередньо несуть відповідальність за внесення даних в обліково-інформаційні картки, а саме: проводяться індивідуальні навчання з наданням роз’яснень щодо формування електронних справ та результатів їх розгляду. Крім того, проводяться семінарські заняття з помічниками суддів, під час яких аналізуються помилки, допущені під час заповнення обліково-інформаційних карток. 

Обліково-статистичну роботу та складання статистичних звітів про роботу суду виконує старший секретар , головний спеціаліст та спеціаліст питань персоналу. Всі звіти формуються  у автоматичному режимі за встановленими формами та  здаються  згідно з графіком, що затверджений керівництвом територіального управління  Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області.

На постійному  контролі  в суді перебуває питання обліку сум судового збору. Для оперативного отримання достовірної інформації щодо надходження судового збору в КП «Д3» реалізовано можливість реєстрації судового збору; автоматичного підрахунку сум сплаченого судового збору по платнику або цілком у справі; відображення інформації у картці справи, обліково-інформаційних картках; формування журналу обліку судового збору або побудови звітів довільної форми; виявлення повторно поданих до суду платіжних доручень.

 Усі заходи, передбачені планом роботи суду на  2017 рік  виконано.

 Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області  протягом звітного періоду вживалися заходи щодо підвищення професійно-кваліфікаційного рівня суддів та працівників апарату суду.

Судді постійно працюють над підвищенням професійного рівня, приймаючи участь у періодичних навчаннях , що проходять  Дніпропетровському регіональному відділенні Національної школи суддів України, після проходження яких отримують відповідні сертифікати.

У зв’язку з оновленням офіційного веб- порталу «Судова влада України» головним спеціалістом Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області прийнято  участь у семінарі на тему «Адміністрування веб- порталу Судова влада України» та отримано відповідний сертифікат.

З 01 червня 2017 року суди Дніпропетровської області у тому числі і  Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області підключені до нової систему пошуку судових рішень «Прецедент».

В Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області фіксування судового процесу здійснюється  за допомогою   програмно- апаратних комплексів «Оберіг» та «Камертон», а також  програмно – апаратного комплексу з спеціальним програмним забезпеченням «Акорд».

Відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 15 листопада 2016 року №231 «Про затвердження Тимчасового порядку обміну офіційними електронними документами» обмін офіційними документами між Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області та апеляційними судами, Державною судовою адміністрацією України, територіальними управліннями Державної судової адміністрації України, підприємствами, що належать до сфери управління Державної судової адміністрації України  здійснюється в електронному вигляді за  електронним цифровим підписом старшого секретаря чи головного спеціаліста.

 Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області  відповідно до статті 128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»   скликались збори та оперативні наради суддів, на яких розглядались питання ефективності роботи, стану здійснення судочинства, зокрема, з питань :

- внесення змін до Положення про збори суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року №1402-VIII.;

- внесення змін до Положення про збори суддів Жовтоводського міського суду  області відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 року №1402-VIII в частині строку обрання голови Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області.;

-  питання, щодо розгляду клопотань слідчого прокурора чи адвоката, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора, заяви про відвід з обов’язковою фіксацією судового засідання, а також розгляд цивільних справ позивачем в яких є юридична особа із  зазначенням не фізичної особи представника, який представляє інтереси юридичної особи, а саме назви юридичної особи.;

- дотримання вимог заповнення декларацій суддями, дотримання вимог КПК України (в частині самовідводів та обрання запобіжних заходів), дотримання вимог КУпАП у справах про адміністративне правопорушення за ст.173-2 КУпАП, а також дотримання практики розгляду цивільних справ за позовами осіб, які  проходили військову службу на території Демократичної Республіки Афганістан про стягнення моральної шкоди з Міністерства оборони України.

Протягом звітного періоду заступником керівника апарату суду проводились оперативні наради з працівниками апарату суду з питань:

- правильного застосування Інструкції користувача комп’ютерної програми «Документообіг загальних судів» ;

- порядку функціонування автоматизованої системи діловодства ;

-  затвердження відповідних форм звітності;

- дотримання вимог до оформлення документів та вчасної здачі справ до канцелярії суду;

- належного формування та  оформлення кримінальних проваджень.

Вносилось одне подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності секретаря судових засідань. Відповідно до висновку засідання Дисциплінарної комісії з розгляду дисциплінарної справи  в діях секретаря судових засідань Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області відсутній дисциплінарний проступок.

На оперативних нарадах було обговорено порядок ведення обліково-статистичної роботи у суді із зазначенням помилок по конкретним обліково-статистичним карткам з метою упередження допущення відповідальними працівниками Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області  у своїй роботі розповсюджених логічних, арифметичних та технічних помилок.

Відповідно до Порядку надсилання інформації про осіб у кримінальних провадженнях та електронних копій судових рішень щодо осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, затвердженого наказом Генерального прокурора України та Голови Державної судової адміністрації України № 82/108 від 14 серпня 2014 року, Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області  направлялась інформація до ЄРДР з карток на особу, стосовно якої судом розглянуто матеріали кримінального провадження судові рішення щодо яких набрали законної сили.

У Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області  робота з електронною поштою визначається відповідною до Положення про порядок використання ресурсів локальної комп’ютерної мережі в Державній судовій адміністрації України, територіальних управліннях Державної судової адміністрації України, місцевих загальних та апеляційних судах загальної юрисдикції. Якщо після отримання документів електронною поштою до суду надходять ці ж документи на паперових носіях, останні передаються виконавцям та зберігаються разом із документами, отриманими електронною поштою.

На протязі звітного періоду малися випадки відсутності Інтернету у зв’язку з чим направлення електронних копій рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень відбувалося з затримкою.

Відповідно до Закону України «Про доступ до судових рішень» та Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 року № 740 зі змінами та доповненнями, Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області надсилає адміністраторові Реєстру копії судових рішень відповідно до Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2006 року № 740 (зі змінами) виключно в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису.

Протягом 2017 року у Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області  на належному рівні велась аналітична робота. Зокрема, по нагальним питанням, що потребували аналізу та узагальнення, відповідальними працівниками суду складались щоквартальні  звіти. Результати проведених аналізів обговорювались на оперативних нарадах, приймались відповідні рішення та вживались відповідні заходи, спрямовані на покращення організації роботи суду.

На  інформаційній годині  помічники суддів вивчали та обговорювали  зміни у чинному законодавстві з послідуючим переданням даної інформації до суддів.           Необхідно додати, що при складанні аналізів з питань судової статистики відповідальні працівники Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області завжди використовують у своїй роботі «Методичні рекомендації щодо проведення огляду даних судової статистики, аналізу обліково-статистичної роботи загальними судами», що затверджені наказом ТУ ДСА в Дніпропетровській області від 09.06.2008 року № 38-з. Постійно аналізуються причини скасування та зміни судових рішень, ухвал, вироків по справах, розглянутих судом.

З червня 2013 року у Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області  відповідно до спільного наказу між Державною судовою адміністрацією України та Державною податковою службою України від 26.02.2013 року № 30/44 «Про затвердження порядку надання судам загальної юрисдикції інформації про реєстраційні номери облікових карток платників податків боржників та стягувачів» запроваджено формування запитів реєстраційного номеру облікової картки платника податків фізичної особи до Міністерства доходів та зборів.

З жовтня 2013 року, відповідно до наказу Державної судової адміністрації України від 20 вересня 2013 року № 119, у Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області  запроваджено проект щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS - повідомлень, відповідно до Порядку надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS - повідомлень, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 01.06.2013 № 73. За період що аналізується питань стосовно  надходження статусів від операторів зв’язку про доставку чи не доставку SMS повідомлень не виникало.

Також судом щомісяця в ТУ ДСА в Дніпропетровській  області направляється узагальнена інформація про використання систем відеоконференцзв’язку.

Отже, в Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області  існує тенденція до постійного удосконалення рівня ведення обліково - статистичної роботи, як за допомогою власних заходів, запровадження позитивного досвіду так і за допомогою сприяння ТУ ДСА України в Дніпропетровській області, з метою отримання всебічної та об'єктивної статистичної інформації, що є запорукою складання та здачі судом статистичних звітів на належному рівні.