flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коротко про переваги електронного судочинства

21 грудня 2017, 15:14

15 грудня 2017 набув чинності Закон «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Серед головних та революційних змін законодавства  -  впровадження системи електронного судочинства на всіх стадіях процесу і перехід до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Електронний суд вже давно успішно діє у США, Канаді, Австралії, Італії, Ізраїлі, Великобританії, Німеччині та інших країнах. До кінця 2018 року і суди України мають запровадити у своїй роботі електронне судочинство.

Перехід від застарілого документарного судочинства до електронного не лише дасть змогу замінити паперову тяганину та полегшити доступ громадян до правосуддя, але й дозволить зробити правосуддя більш позорим. Крім того,  застосування електронних технологій у судочинстві сприяє більш оперативній роботі судів, спрощує обмін інформацією між судами, учасниками процесу та іншими органами (прокуратурою, міграційною службою, виконавчою службою, національною поліцією, фіскальними органами, прикордною службою тощо).

Також, серед переваг електронної системи судочинства 

– економія часу учасників процесу та суддів;

– зменшення витрат на надсилання документів учасникам процесу;

–  надання онлайн-консультацій і проведення онлайн-засідань;

– доступність і відкритість правосуддя;

– відкритість і доступність до документів провадження.

Щоб скористатися перевагами електронного судочинства необхідно лише мати: електронний цифровий підпис, офіційну електронну адресу та доступ до якісної та безперебійної мережі Internet.