flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики вирішення Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області земельних спорів протягом 2016 року - першого півріччя 2017 року

05 вересня 2017, 08:34

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики вирішення Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області земельних спорів протягом 2016 року - першого півріччя 2017 року.

 

Земельні спори, як свідчить практика є одним з найбільш поширених спорів, що розглядаються судами України, однак до Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області позовів, щодо правовідносин у сфері земельного законодавства надходить невелика кількість.

Земельні правовідносини регулюються Земельним кодексом України в редакції Закону від 25 жовтня 2001 р. № 2768-III (далі – ЗК), Водним кодексом України в редакції Закону від 06 червня 1995 р. № 213/95-ВР (далі – ВК); Законами України:  «Про охорону земель» від 19 червня 2003 р. № 962-IV (з наступними змінами), «Про державний контроль за використанням та охороною земель» від 19 червня 2003 р. № 963-IV (з наступними змінами),  «Про оренду землі» від  6 жовтня 1998 р. № 161-XIV (з наступними змінами), «Про землеустрій» від 22 травня 2003 р. № 858-IV (з наступними змінами), «Про оцінку земель» від 11грудня 2003 р. № 1378-IV (з наступними змінами)  та іншими актами законодавства.

Згідно статистичної інформації протягом 2016 року – першого півріччя 2017 року у провадженні Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області перебувало три цивільні  справи, що виникають із земельних правовідносин.

Відповідно до ст. 81 ЗК України громадяни України набувають право власності на земельні ділянки на підставі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності;

в) приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування;

г) прийняття спадщини;

ґ) виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Так, у справі 176/1385/16ц до суду звернулась Жовтоводська міська рада,де просить зобов’язати відповідача звільнити самовільну зайняту земельну ділянку у місті Жовті Води по пров. Козацький, 2 шляхом знесення самовільно збудованого об’єкту нерухомого майна і зелених насаджень, розташованих за вказаною адресою,  зобов`язавши останнього привести вказану земельну ділянку у стан, який передував початку будівництва, протягом 15 календарних днів з дня набрання судового рішення законної сили.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачу відповідно до рішення Жовтоводської міської ради 28.04.2010 року надано дозвіл на складання проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд. Однак, останньою право власності на земельну ділянку  у місті Жовті Води  вулиця Яворницького, буд.6 не оформлено, відтак вона самовільно зайняла земельну ділянку на якій висаджені дерева та здійснена забудова, а саме капітальна господарська споруда, яка збудована самовільно.

Згідно ст.212 ЗК України самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Приведення земельних ділянок  у придатний для використання стан, включаючи знесення будинків, будівель і споруд, здійснюється за рахунок громадян або юридичних осіб, які самовільно зайняли земельні ділянки. Повернення самовільно зайнятих земельних ділянок провадиться за рішенням суду.

Рішенням Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області позовні вимоги Жовтоводської  міської рада задоволено в повному обсязі.

Задовольняючи  позов суддя Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області виходив з того, що  відповідач самовільно займає земельну ділянку площею 6,5м (162,5 кв.м.), що розташована за адресою: Дніпропетровська область, м. Жовті Води, пров. Козацький, 2, та  належить територіальній громаді в особі Жовтоводської міської ради. Права власності, або право користування цією земельною ділянкою відповідач не має.

Дане рішення не оскаржувалось і набрало чинності.

У справі №176/65/17 позивач  звернулась до суду із позовом, де просить   усунення перешкод в користуванні ними земельною ділянкою, за адресою м. Жовті Води Дніпропетровської області, вул. Севастопольська буд. 19, шляхом зобов’язання відповідача перенести вигрібну каналізаційну яму, що знаходиться впритул до паркану, на відстань, дозволену законодавством, а наявну вигрібну яму відкачати  та засипати. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що знаходження даної вигрібної впритул від її паркану на відстані 0,3 м, та одночасно на відстані 1,5 м від її будинку порушує санітарні норми та норми містобудування, утворює незручні умови, розповсюдження запаху та інше, створює  умови поступового руйнування. Дані позовні вимоги визнані відповідачем.

Задовольняючи позов суддя виходив із приписів ст. 152 Земельного кодексу України, що  дають право землекористувачу вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці права не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою.

Відповідно до ст. ст. 15,16 ЦПК загальні суди в порядку цивільного судочинства розглядають справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із земельних відносин крім випадків, коли розгляд таких справ  віднесено до компетенції адміністративних, господарських судів в порядку встановленому КАС (стаття 17)  або Господарським процесуальним кодексом України (статті 1, 12).

Так,  у справі 176/528/17 за позовом Жовтоводської міської ради до особи  про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки суддя дійшов висновку про необхідність відмовити у  відкритті провадження, оскільки позовна заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Так  Жовтоводською міською радою заявлено вимогу до особи, що  є фізичною особою – підприємцем.

Дана ухвала оскаржена Жовтоводською міської радою та перебуває на даний час на  розгляді у апеляційному суді Дніпропетровської області .

Однією з підстав набуття права на земельну ділянку є укладання цивільно-правових угод. Такими угодами можуть бути договори купівлі-продажу, міни, ренти, дарування, довічного утримання.

Під час проведення узагальнення даних категорій справ у Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області на розгляді не перебувало.

Під час розгляду земельних спорів судді Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області  враховували  висновки, викладені у рішеннях КС від 01 квітня 2010 р. № 10-рп/2010 у справі № 1-6/2010 за поданням Вищого адміністративного суду України (далі – ВСА) щодо офіційного тлумачення положень частини першої статті 143 Конституції України, пунктів «а», «б», «в», «г» статті 12 ЗК, пункту 1 частини першої статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС) та від 22 вересня 2005 р. № 5-рп/2005  у справі № 1-17/2005 за конституційним поданням 51 народного депутата щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень статті 92, пункту 6 розділу Х «Перехідні положення» ЗК (справа про постійне користування земельними ділянками).

Проведений аналіз зазначених справ  свідчить про, те що суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області правильно встановлюються обставини справи і відповідні ним правовідносини, безсторонньо, об’єктивно та всебічно перевіряються  надані докази  та надається належна правова оцінка, відтак рішення що ухвалюються у тому числі і за даною категорією справ є законними та обґрунтованими.

У зв’язку з незначною кількістю спорів, що виникають із земельних правовідносин проблемних  питань під час розгляду даних спорів  у суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області не виникало.