flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи Жовтоводського міського суду за 2016 рік

24 березня 2017, 09:53

ПІДСУМКИ РОБОТИ ЗА 2016 РІК

 

Робота Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області спрямована на безумовне виконання Конституції України та інших законодавчих актів, забезпечення права на справедливий суд та повагу до інших прав и свобод, а також на підвищення рівня довіри суспільства до судової системи в цілому.

Основним завданням суду є захист прав, свобод та інтересів кожного у цивільних, адміністративних, кримінальних провадженнях та справах про адміністративні правопорушення у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, на засадах верховенства права, забезпечення кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав и свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області вдало використовує досягнення сучасної науки. Запровадження новітніх технологій, зокрема, програмного забезпечення "Д-3", дозволяє забезпечити повну автоматизацію діловодства на всіх стадіях судового процесу, максимально в короткий час надавати інформацію громадянам і організаціям щодо судових справ. Розподіл справ між суддями відбувається автоматично, що є важливою гарантією неупередженості.

В КП «Д-3» щоденно вноситься інформація про дату призначення та відкладення справ і кожен бажаючий має змогу ознайомитися з інформацією про рух справ, які призначені до розгляду, на офіційному веб-сайті Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області та з дошки оголошення в приміщенні суду.

Запроваджена система інформування учасників процесу за допомогою СМС - повідомлень, не тільки забезпечує можливість своєчасного сповіщення про судові засідання, а  також обмін електронними документами між  судом та учасниками  судового процесу в частині надсилання таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді процесуальні документи.

Суд оснащений  спеціальною технікою, яка дозволяє проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції.

 

Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області у 2016 році було розглянуто 121 кримінальне провадження відносно 131 осіб з винесенням процесуального рішення. Від загальної кількості кримінального провадження, які знаходились в провадженні суду у 2016 році, найбільшу частину становили:

*злочини проти власності (крадіжка, грабіж, розбій),

*шахрайство;

*привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем,

*незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

 

Суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області у 2016 році щодо 189 осіб було розглянуто справи про адміністративні правопорушення із винесенням постанови про накладення адміністративного стягнення, про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 КУпАП.

 Особам, які скоїли адміністративні правопорушення накладено адміністративні стягнення у вигляді:

*штрафу,

*громадських робіт,

*адміністративного арешту,

*попередження,

*позбавлення спеціального права.

Найбільшу частину справ, від загальної кількості справ про адміністративні правопорушення становлять справи щодо керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів.

 

У провадженні Жовтоводського міського суду перебувало 1943 цивільних справ, по 1175 справам ухвалені  рішення. До цивільних справ відносяться справи позовного провадження, окремого провадження, наказного провадження, доручення іноземних судів та інші.

В рамках позовного провадження розглядалися:

*спори, що виникають із договорів купівлі-продажу,

*спори, що виникають із договорів дарування,

*спори, що виникають із договорів найму,

*спори, що виникають із договорів позики, кредиту, банківського вкладу,

*спори про відшкодування шкоди,

*спори про спадкове право,

*спори, що виникають із житлових правовідносин,

*спори, що виникають із трудових правовідносин,

*спори, що виникають із сімейних правовідносин,

*спори, пов’язані із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів».

Одним із найпоширеніших видів справ позовного провадження - є спори, що виникають із трудових правовідносин. Під час трудової діяльності між працівниками і власниками підприємств або уповноваженими ними органами досить часто виникають непорозуміння, що вирішуються в судовому порядку. Розгляд трудових спорів у судах здійснюється за загальними правилами цивільного судочинства, тобто відповідно до норм Цивільного процесуального кодексу України. Разом з тим, порядок розгляду трудових спорів має свої особливості. Вони полягають у тому, що за загальним правилом громадяни можуть особисто здійснювати свої процесуальні права за наявності в них процесуальної дієздатності, яка настає в повному обсязі у 18-річному віці, тобто по досягненні повноліття. Особливістю участі особи в розгляді трудового спору є те, що стороною трудового спору може бути особа, наділена трудовою правосуб’єктністю, яка виникає в особи з 16-річного віку, а в окремих випадках, встановлених законом, – з 15- та 14-річного віку. Здебільшого Жовтоводським міським судом Дніпропетровської області розглядаються спори про поновлення на роботі, спори щодо оплати праці, щодо застосування законодавства про відпустки, а також спори про матеріальну відповідальність сторін трудового договору. Відповідно до частини першої статті 235 КЗпП України у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

Прийняте судом рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника підлягає негайному виконанню.

Якщо неправильне формулювання причини звільнення в трудовій книжці перешкоджало працевлаштуванню працівника, суд, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу в порядку і на умовах, передбачених частиною другою ст. 235 КЗпП.

У разі затримки роботодавцем виконання рішення суду про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника суд  виносить ухвалу про виплату працівникові середнього заробітку або різниці в заробітку за час затримки поновлення на роботі.

Працівникові виплачується середній заробіток також за весь час вимушеного прогулу в разі затримки видачі трудової книжки з вини роботодавця.

Проходження попередніх позасудових процедур не є обмеженням права на судовий захист, передбаченого ст. 55 Конституції. Звертатися чи не звертатися до цих процедур є правом, а не обов'язком зацікавленої особи і не додержання їх не може бути підставою для відмови у прийнятті заяви або для скасування рішення.

Підводячи підсумки діяльності Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області у 2016 році, слід зазначити, що суд є дієвим інструментом захисту порушених прав, свобод та інтересів громадян та юридичних осіб.

Судді та працівники апарату Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області  кожного дня мають своєю метою поліпшення роботи суду та створення кожному громадянину, який звертається до суду, учаснику судового процесу умови для реалізації наданих їм процесуальних прав, та захисту інтересів.