flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення зборів суддів Жовтоводського міського суду №33 від 14.12.2015 року

21 грудня 2015, 11:59

 14 грудня 2015 року                                                                                                м. Жовті Води

Присутні: судді Павловська І.А., Волчек Н.Ю., Крамар О.М., Кучма В.В. - всього 4 судді.

Відсутні: 1 суддя Завізіон Т.В. - перебуває на лікарняному.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

1)      Вирішення питання щодо запровадження спеціалізації суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області з розгляду конкретних категорій судових справ, у тому числі визначення слідчих суддів та суддів з розгляду кримінальних справ за обвинуваченням неповнолітніх.

2)      Запровадження порядку заміщення суддів у разі їх відсутності іншими суддями цього суду з розгляду конкретних категорій судових справ.

3)      Встановлення зменшення навантаження голові суду як судді цього суду з розгляду справ.

4)  Формування колегії суддів як колегіального складу цього суду з розгляду кримінальних справ по першій інстанції без здійснення повторного автоматизованого розподілу судових справ.

5)      Внесення змін до засад використання автоматизованої системи документообігу

Жовтоводського міського суду в частині визначення особливостей здійснення автоматизованого розподілу судових справ, які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду.

 

Слухали: суддю Жовтоводського міського суду Кучму В.В., який запропонував обрати головуючим зборів - суддю Павловську І.А., секретарем - суддю Кучму В.В.

Голосували:

 «за» - 4 осіб.

«утримались» - 0 осіб.

«проти» - 0 осіб.

По вказаним питанням порядку денного

Слухали: інформацію голови суду Павловської І.А. щодо необхідності перегляду й скасування раніше визначеної спеціалізації суддів з розгляду конкретних категорій судових справ, яка була визначена та встановлена рішенням зборами суддів за протоколом №7/1 від 17 квітня 2015 року, та визначення з цього часу іншої спеціалізації суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області, керуючись при цьому осново положними  засадами об'єктивного та неупередженого розподілу цивільних справ та кримінальних проваджень між суддями суду, з дотриманням принципів черговості, надходження рівнозначної кількості справ та кримінальних проваджень для кожного судді, спів розмірного навантаження кожного судді з метою забезпечення для кожного судді зростання професійного рівня, підвищення якості розгляду справ як кожним суддею так і судом в цілому, підвищення показників, виходячи при цьому з штатної чисельності працюючих суддів в суді, з передуючого напрацювання та досвіду запровадженої спеціалізації з розгляду конкретних категорій судових справ суддями суду протягом 2015 року, та з врахуванням статистичних даних за цей рік за кількістю і видом надходження справ до суду, кількістю та якістю розгляду справ певної категорії кожним суддею, утвореного залишку нерозглянутих справ на кінець поточного року як звітного періоду.

Виходячи з наведеного, голова суду Павловська І.А. висловила доцільність подальшого запровадження та удосконалення спеціалізації як ефективної між суддями суду з розгляду конкретних категорій судових справ, з запровадженням та встановленням в суді колегій з розгляду цивільних та кримінальних справ, визначення суддів, які мають входити до цих колегій, та встановлення за цим принципом спеціалізації між суддями з розгляду конкретних категорій справ. При цьому навела статистичні дані, за якими у тому числі у судді Павловської І.А., окрім кримінальних справ, з врахуванням залишку передуючого 2014 року, коли фактично в суді були два працюючи судді, на кінець звітного 2015 року за кількістю утворився залишок нерозглянутих цивільних справ 494 справи, що складає 52% від загальної кількості справ, що перебувають у залишку суду.

Запропонувала включити та закріпити з числа суддів суду до колегії з розгляду кримінальних справ, у тому числі кримінальних справ, які підлягають розгляду слідчим суддею, розгляд яких для цих суддів буде пріоритетним, суддів Павловську І.А., Крамар О.М., Кучму В.В.  Спеціалізацію серед цих суддів даної колегії з розгляду кримінальних справ, у тому числі щодо кримінальних справ, які підлягають до розгляду слідчим суддею,  визначити рівну, однакову, та встановити коефіцієнт навантаження при розподілі цих справ між суддями кримінальної колегії суду для судді Павловської І.А. – 0,8, для судів Крамар О.М. та Кучми В.В. – кожному коефіцієнт 1,0. Уповноваженим суддею розглядати справи щодо неповнолітніх запропонувала визначити суддю Завізіон Т.В., яку має заміщувати суддя Кучма В.В. та суддя Павловська І.А. Розгляд категорій цивільних справ окремого провадження та наказного провадження для вирівнювання навантаження покласти на суддів Павловську І.А., Крамар О.М., Кучму В.В. Повноваження розглядати справи про адміністративні правопорушення вважала доцільним залишити та розподілити між суддями Павловською І.А. та Крамар О.М.

Враховуючи, що у штаті суду працює всього п’ять суддів, за для забезпечення можливості при необхідності формувати колегіальний склад суду та обирати запасного суддю, голова суду запропонувала внести зміни до засад використання автоматизованої системи документообігу суду в частині визначення особливостей здійснення автоматизованого розподілу судових справ, які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду.

            Включити та закріпити до цивільної колегії суду суддів Завізіон Т.В. та Волчек Н.Ю., для яких між собою в рамках колегії визначити рівну, однакову спеціалізацію з розгляду справ цивільної та адміністративної юрисдикції (справи позовного провадження з цивільних, сімейних, трудових, житлових, земельних спорів, окрім справ наказного та окремого провадження; адміністративні справи), розгляд яких для цих суддів буде являтись пріоритетним.

Попереднє рішення зборів суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області щодо визначення спеціалізації суддів суду від 17.04.2015 року визнати таким, що втратило чинність.

Виступили: суддя Кучма В.В., який підтримав пропозицію судді Павловської І.А. в цілому. З метою забезпечення можливості формувати колегіальний склад суду запропонував встановити  розподіл наступної справи в рамках одного і того самого кримінального провадження на стадії досудового розслідування тому слідчому судді, якому вперше надійшла та ним як слідчим суддею вже розглянута справа в цьому кримінальному провадженні. Та навів обставини упорядкування заміщення суддів та формування колегіального складу суду.

Виступили: судді Волчек Н.Ю., Крамар О.М., які підтримали думку головуючого та колеги  на зборах та запропонували скасувати раніше визначену спеціалізацію суддів Жовтоводського міського суду, вважаючи, що доведені пропозиції будуть сприяти подальшому забезпеченню належних організаційних умов діяльності Жовтоводського міського суду, забезпечувати дотримання конституційних прав громадян на своєчасний та якісний розгляд суддями Жовтоводського міського суду справ усіх категорій.           

Голосували: «за» - 4 осіб.

«утримались» - 0 осіб.

«проти» - 0 осіб.

 

В И Р І Ш И Л И :

Запровадити починаючи з 01 січня 2016 року у Жовтоводському міському суді Дніпропетровської області спеціалізацію суддів з розгляду конкретних категорій судових справ, за якою встановити в суді колегії з розгляду кримінальних справ, та з розгляду цивільних та адміністративних справ.

Включити та закріпити з числа суддів суду до колегії з розгляду кримінальних справ, у тому числі кримінальних справ, які підлягають розгляду слідчим суддею, розгляд яких для цих суддів буде пріоритетним, суддів Павловську І.А., Крамар О.М., Кучму В.В. 

Обрати суддів Павловську І.А., Крамар О.М., Кучму В.В. слідчими суддями.

Закріпити за суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Павловською І.А., Крамар О.М., Кучмою В.В., за кожним, такі категорії справ, які

надалі будуть враховуватися при автоматичному розподілі в провадження судді для розгляду як головуючому по першій інстанції за допомогою автоматизованої системи документообігу суду: кримінальні провадження (кримінальні справи), які надійшли до суду з обвинувальним актом, у тому числі разом з угодою про примирення між потерпілим та обвинуваченим (підозрюваним), чи разом з угодою між прокурором та обвинуваченим (підозрюваним) про визнання винуватості; клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру; клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру; справи про звільнення осіб від кримінальної відповідальності; заяви про перегляд судового рішення у кримінальному провадженні за ново виявленими обставинами; кримінальні справи (кримінальні провадження) щодо виконання судових доручень; заяви про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження; запити (клопотання) про міжнародну правову допомогу у кримінальному провадженні; заяви про відвод у кримінальних провадженнях; здійснення повноважень із судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні (здійснення функцій слідчого судді) та розгляд відповідних матеріалів у кримінальному провадженні, у тому числі клопотання слідчого чи прокурора під час досудового розслідування, скарги на дії, рішення чи бездіяльність слідчого, прокурора під час досудового розслідування; розгляд клопотань (подань), пов’язаних із виконанням судових рішень у кримінальному провадженні (про відстрочку виконання вироку; про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання; про заміну не відбутої частини покарання більш м'яким; про звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років; про направлення для відбування покарання жінок, звільнених від відбування покарання внаслідок їх вагітності або наявності дітей віком до трьох років; про звільнення від покарання за хворобою; про застосування до засуджених примусового лікування та його припинення; про направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком; про звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку; про заміну покарання відповідно до частини п'ятої статті 53, частини третьої статті 57, частини першої статті 58, частини першої статті 62 Кримінального кодексу України; про застосування покарання за наявності кількох вироків; про тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону або колонії до слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених іншою особою або цією самою особою, за які вона не була засуджена, чи у зв'язку з розглядом справи в суді;про звільнення від покарання і пом'якшення покарання у випадках, передбачених частинами 2 і 3 статті 74 Кримінального кодексу України; інші питання про всякого роду сумніви і протиріччя, що виникають при виконанні вироку), розгляд яких для цих суддів являється пріоритетним.

З метою врівноваження навантаження додатково закріпити за суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Павловською І.А., Крамар О.М., Кучмою В.В., за кожним, такі категорії справ, які надалі будуть враховуватися при автоматичному розподілі в провадження судді для розгляду як головуючому по першій інстанції за допомогою автоматизованої системи документообігу суду: цивільні справи наказного провадження, заяви про видачу судового наказу, заяви про скасування судового наказу; цивільні справи окремого провадження, заяви окремого провадження.

Закріпити додатково за суддею Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Павловською І.А. розгляд справ про адміністративні правопорушення та матеріалів, а також справ про адміністративні правопорушення, вчинені особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років; подань в порядку виконання справ про адміністративні правопорушення, які надалі будуть враховуватися тільки цьому судді при автоматичному розподілі за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Встановити, що у разі відсутності судді Павловської І.А. (відпустка, відрядження, лікарняний, закінчення чи припинення повноважень, інше) суддею, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, у тому числі вчинені особами віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, покладається на суддю Крамар О.М.

У разі відсутності на момент надходження до суду справи про адміністративне правопорушення суддів Павловської І.А., Крамар О.М., ця справа підлягає автоматизованому розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду між усіма іншими суддями, які працюють на цей момент, в порядку загальної спеціалізації.

Обрати суддю Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Завізіон Т.В. суддею, уповноваженою розглядати кримінальні провадження щодо неповнолітніх.

Встановити, що у разі відсутності судді Завізіон Т.В. (відпустка, відрядження, лікарняний, закінчення чи припинення повноважень, інше) суддею, уповноваженим розглядати кримінальні провадження щодо неповнолітніх, являється суддя Кучма В.В., а у разі відсутності одночасно обох з цих суддів, уповноваженим розглядати кримінальні провадження щодо неповнолітніх, являється суддя Павловська І.А.

Встановити, що суддя Павловська І.А. здійснює розгляд 80% справ від навантаження на суддю з урахуванням цієї спеціалізації. Встановити, що судді Крамар О.М., Кучма В.В., кожен, здійснюють розгляд 100% справ від навантаження на суддю з урахуванням їхньої спеціалізації.

Включити та закріпити з числа суддів суду до колегії з розгляду цивільних та адміністративних справ суддів Завізіон Т.В. та Волчек Н.Ю.

Закріпити за суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Завізіон Т.В., Волчек Н.Ю., за кожним, такі категорії справ, які надалі будуть враховуватися при автоматичному розподілі в провадження судді для розгляду як головуючому по першій інстанції за допомогою автоматизованої системи документообігу суду: цивільні справи позовного провадження, позовні заяви; адміністративні справи, адміністративні позови; заяви про відновлення втраченого судового провадження; заяви про відновлення втраченого судового провадження в адміністративних справах; заяви про забезпечення позову, доказів у цивільних справах; заяви про скасування заходів забезпечення позову, доказів у цивільних справах; заяви про повернення судового збору у цивільних справах; заяви про роз’яснення судового рішення у цивільних справах; заяви про виправлення описки у цивільних справах; заяви про винесення додаткового рішення у цивільних справах; справи про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні; заяви про перегляд заочного рішення; скарги на дії або бездіяльність державного виконавця чи іншої посадової особи державної виконавчої служби, що розглядаються в порядку цивільного судочинства; справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень у цивільних справах; судові доручення в цивільних справах; судові доручення в адміністративних справах; заяви про забезпечення позову, доказів в адміністративних справах; заяви про скасування заходів забезпечення позову, доказів в адміністративних справах; заяви про повернення судового збору в адміністративних справах; заяви про роз’яснення судового рішення в адміністративних справах; заяви про виправлення описки в адміністративних справах; заяви про винесення додаткового рішення в адміністративних справах; справи щодо розгляду питань у порядку виконання судових рішень в адміністративних справах; заяви про перегляд у зв'язку з ново виявленими обставинами рішення, ухвали суду, що набрали законної сили, у цивільних справах; заяви про перегляд у зв'язку з ново виявленими обставинами постанови або ухвали суду, що набрали законної сили, в адміністративних справах.

Встановити, що судді Завізіон Т.В., Волчек Н.Ю., кожен, здійснюють розгляд 100% справ від навантаження на суддю з урахуванням їхньої спеціалізації.

Цивільні та адміністративні справи, які були в процесі їх розгляду роз’єднані у два або більше проваджень, залишаються у провадженні судді, що прийняв процесуальне рішення про їх роз’єднання.

Внести зміни до Засад використання автоматизованої системи документообігу, затверджених рішенням зборів суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області від 05 серпня 2015 року, а саме до абзацу другого п. 2.3.2, який викласти в наступній редакції: «Особливості автоматизованого розподілу судових справ, у тому числі які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду, визначаються зборами суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області з урахуванням вимог Положення».

З врахуванням змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу, з метою забезпечення можливості формування колегіального складу суду з розгляду кримінального провадження встановити, що якщо слідчим суддею із числа визначених вже є таке, яке вперше надійшло за автоматичним розподілом за допомогою автоматизованої системи документообігу суду та розглянуто по суті клопотання слідчого чи прокурора, заявлене на стадії досудового розслідування, скарга на дії, рішення чи бездіяльність слідчого під час досудового розслідування, чи інша відповідна справа в рамках цього кримінального провадження, яка підлягає розгляду як слідчим суддею цього суду, то всі інші справи, які надходять до суду і підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду в рамках того самого кримінального провадження, розподіляються тому самому слідчому судді.

Визначити порядок формування колегіального складу суду з розгляду кримінального провадження в складі трьох професійних суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області, який надалі буде враховуватись при автоматичному розподілі за допомогою автоматизованої системи документообігу суду за яким окрім головуючого, якому в провадження розподілена кримінальна справа, до складу суду включаються один із визначених суддів колегії суду з розгляду кримінальних справ, який не приймав в ньому рішення по суті як слідчий суддя, та суддя Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області Волчек. Н.Ю.

Рекомендувати складати графіки відпусток на поточний рік суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області з розрахунком того, щоб на момент перебування у відпустці одним із суддів колегії суду з розгляду цивільних та адміністративних справ, на цей момент в суді лишався працювати інший суддя відповідної спеціалізації. Та на момент перебування у відпустці одним із суддів колегії суду з розгляду кримінальних справ, на цей момент в суді лишались працювати два з трьох визначених суддів відповідної спеціалізації з метою забезпечення розгляду кримінальних проваджень та розгляду справ, які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду. 

У разі утворення ситуації відсутності одночасно обох з визначених суддів колегії суду з розгляду цивільних та адміністративних справ (відпустка, відрядження, лікарняний, закінчення чи припинення повноважень, задоволення відводів, інше), то всі справи за категоріями, які закріплені до розгляду цими суддями згідно спеціалізації, підлягають автоматичному розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду між усіма іншими суддями, які працюють на момент надходження справи до суду, в порядку загальної спеціалізації та рівного навантаження.

У разі надходження до суду нової справи, яка підлягає розгляду слідчим суддею у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування, та відсутності слідчого судді, який раніше розглядав по суті в цьому кримінальному провадженні справу як слідчий суддя, то така справа підлягає  автоматичному розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду між усіма іншими слідчими суддями, які є визначені, та які працюють в суді на момент надходження цієї справи.

 За обставини  відсутності одночасно двох або більше з визначених суддів колегії суду з розгляду кримінальних справ, що унеможливить собою розгляд цими суддями кримінальних проваджень, у тому числі які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду, а так само цивільних справ наказного та окремого провадження, то закріплені за ними до розгляду згідно спеціалізації справи підлягають автоматичному розподілу за допомогою автоматизованої системи документообігу суду між усіма іншими суддями, які працюють на момент надходження справи до суду, в порядку загальної спеціалізації та рівного навантаження.

Справи, що перебувають у  провадженні кожного судді на момент прийняття цього рішення зборами суддів щодо запровадження спеціалізації, залишаються за цим суддею до їх розгляду по суті.

Головному спеціалісту суду з інформаційних технологій внести до Комп»ютерної програми «Д-3» відповідні відомості автоматизованого розподілу судових справ, у тому числі які підлягають розгляду як слідчим суддею цього суду, які прийняті рішенням цих зборів суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області згідно цього протоколу.

Рішення зборів суддів Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області щодо раніше визначеної спеціалізації суддів суду від 17.04.2015 року визнати таким, що втратило чинність з 01 січня 2016 року.

Забезпечення виконання даного рішення зборів суддів покласти на заступника керівника апарату суду Поліщук Зінаїду Іванівну.

Дане рішення прийняте відкритим голосуванням, присутніми на зборах суддями Жовтоводського міського суду Дніпропетровської області.