flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Свідок. Усе, що варто знати про поведінку в суді

02 серпня 2024, 10:00

Вас викликали до суду як свідка

Чи обов’язково з’являтись свідку на виклик до суду?

У випадку, якщо Ви отримали повістку про виклик до суду як свідка, але Ви зовсім не бажаєте йти до суду з тих чи інших причин, Ви повинні розуміти, що явка до суду це Ваш обов’язок, за невиконання якого до Вас можуть застосувати примусові заходи. Особливо важливо усвідомлювати рівень відповідальності і важливість виконання обов’язку явки до суду   у випадку, якщо Ви стали очевидцем злочину, можливо єдиним, і від Ваших свідчень суттєво залежить повне та правильне установлення судом обставин події, осіб причетних до злочину з тим, щоб кожен, хто вчинив злочин був притягнутий до відповідальності  в міру своєї вини, а жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений.

Якщо Ви з об’єктивних причин  не можете з’явитись до суду (наприклад, перебуваєте у відрядженні, подорожі, хворієте, обмежені рішенням суду у свободі пересування,  чи з інших причин, що унеможливлюють явку до суду), варто обов’язково повідомити суд заздалегідь. Як правило, в отриманій Вами судовій повістці, міститься штамп суду з номером телефону, за яким Ви маєте можливість повідомити секретарю чи помічнику судді, прізвище якого обов’язково також є у повістці, про причини неможливості явки у визначений день та період часу, з якого відпадуть обставини, які перешкоджають Вашій явці до суду.  При цьому, у разі Вашої неявки до суду з поважних причин, варто врахувати, що в такій ситуації Вас точно викличуть повторно до суду в інший день для допиту.

Майте на увазі, що факт проживання в іншому місці не звільняє Вас від обов’язку взяти участі у допиті. У такому разі Ви маєте право надіслати завчасно (мінімум за 7 днів) до суду клопотання про Ваш допит у режимі відеоконференція, вказавши найближчий до Вас суд, до якого Ви можете з’явитись, з тим, щоб не їхати, наприклад з м.Києва чи м.Суми до суду, який Вас викликає. Якщо Ви вирішили приїхати до суду з іншого міста, Ви маєте право отримати компенсацію вартості проїзду, наймання житла, добових тощо, тому слід зберігати підтверджуючі документи. Питання компенсації витрат вирішує суд в остаточному рішенні, яким завершується розгляд справи.

У разі неявки свідка до суду без поважних причин,  суд може постановити ухвалу про привід в судове засідання, зміст якого полягає в тому, що забезпечення Вашої явки  буде покладено на орган Національної поліції України, а тому з’явитись до суду Ви будете змушені у їх супроводі. Виключенням є діти, вагітні жінки, особи з інвалідністю.  Крім того, у кримінальних провадженнях суд також має право стягнути із свідків, які без поважних причин не з’явились до суду, грошове стягнення у розмірі від 0,5 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (від 960,50 грн. до 3842 грн.).

Крім того, за злісне ухилення від явки до суду свідка можуть притягти до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає  адміністративне стягнення у виді штрафу у розмірі від 850 грн. до 2550 грн. 

Кого можуть викликати до суду для допиту як свідка?

Якщо Ви стали очевидцем події, яка стала підставою для кримінального провадження, готуйтесь до того, що можете бути викликані для допиту як свідок. При цьому, вік свідка законом не обмежений. Діти також можуть бути допитані, якщо завдяки своєму розвитку правильно сприймали обставини, які мають значення для справи.  Проте, діти викликаються до суду і допитуються  лише у присутності законних представників (батьків, усиновителів,  опікунів та піклувальників), педагога чи психолога, а за необхідності – лікаря.

Однак, все ж таки, є категорія осіб, які не можуть бути допитані в якості свідка. Це адвокати, нотаріуси, священнослужителі, медичні працівники та інші особи, яким відома інформація, що є професійною таємницею чи не може бути розголошена згідно законодавства України.

Які документи свідку треба мати при собі в суді та як знайти зал судового засідання?

Перед тим як йти до суду, обов’язково візьміть із собою паспорт, а також повістку про виклик до суду. Якщо у вас короткозорість, не забутьте окуляри, оскільки перед початком допиту свідку вручається  пам’ятка про його права і обов’язки, з якою свідок має ознайомитись, а факт ознайомлення підтвердити своїм підписом.

У судовій повістці про виклик, як правило, зазначено номер  кабінету або залу судового засідання, знайшовши який, Ви можете повідомити про те, що з’явились.  У будь-якому разі,  у зазначений у повістці час розпорядник суду чи секретар судового засідання вийде і перевірить по прізвищах  прибуття всіх осіб, які викликались у конкретній справі.

Обов’язково будьте пунктуальними. Проте, враховуйте, якщо у справі викликано декількох свідків, головуючий суддя буде обирати черговість допиту свідків, які з’явились, а тому Ваше перебування в суді може зайняти деякий час. У будь-якому разі, у випадку необхідності пред’явити роботодавцю документ, який виправдовує Вашу відсутність, секретар  суд у повістці відмітить час Вашої присутності у суді. Також, майте на увазі, що роботодавець не має права не відпустити Вас, якщо Вас викликано до суду для допиту як свідка. 

                               

Обов'язки свідка:

З'явитися до суду за викликом у визначений час та місце.

Дати правдиві показання про відомі йому обставини справи.

За відсутності заперечень сторін справи, свідок може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд може дозволити свідку брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції навіть за наявності заперечень сторін, якщо свідок не може з'явитися до суду через поважні причини (хвороба, похилий вік, інвалідність тощо).

У разі неможливості прибуття до суду та участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції свідок зобов'язаний завчасно повідомити про це суд.

Хто не може бути допитаний як свідок?

Недієздатні фізичні особи, а також особи, які перебувають на лікуванні у психіатричному закладі і не здатні через свої фізичні або психічні вади правильно сприймати обставини справи або давати показання.

Особи, які зобов'язані зберігати в таємниці відомості, отримані ними у зв'язку з наданням професійної правничої допомоги або послуг медіації (адвокати, медиатори).

Священнослужителі - про відомості, одержані ними на сповіді.

Судді та присяжні - про обставини обговорення в нарадчій кімнаті питань, що виникли під час ухвалення судового рішення, або про інформацію, що стала відома судді під час врегулювання спору за його участю.

Інші особи, які не можуть бути допитані як свідки згідно із законом чи міжнародним договором.

Відмова свідка від давання показань:

Свідок має право відмовитися давати показання лише у випадках, передбачених законом. Зокрема, він може не давати показання проти себе, членів своєї сім'ї та близьких родичів.

Якщо свідок відмовляється давати показання без поважних причин, суд може накласти на нього штраф.