flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Функціонування української мови як державної

09 лютого 2021, 16:42

ФУНКЦІОНУВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ДЕРЖАВНОЇ

16 липня 2019 року набув чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 р. № 2704-VIII (далі — Закон № 2704), який визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя (водночас, дія Закону № 2704 не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів).

Відповідно до ст. 6 Закону № 2704 кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Тож Уряд має затвердити Державну програму сприяння опануванню державної мови, оскільки держава бере на себе зобов’язання організовувати безкоштовні курси української мови для дорослих та забезпечувати можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої змоги.

Особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою (ст. 7 Закону № 2704). З 16 липня 2021 року (оскільки набуття чинності відповідними положеннями Закону № 2704 трохи відстрочено — на два роки після набрання чинності Законом № 2704 в цілому) вимоги до рівня володіння державною мовою, необхідного для набуття громадянства України, визначатиме Національна комісія зі стандартів державної мови. З цієї дати складання іспиту на рівень володіння державною мовою, необхідний для набуття громадянства України, здійснюватиметься в порядку, встановленому Урядом.

З 16 липня 2021 року рівень володіння державною мовою деякими категоріями осіб (зокрема, держслужбовцями, прокурорами, суддями, керівниками закладів освіти) засвідчуватиме державний сертифікат про рівень володіння державною мовою, який видаватиме Національна комісія зі стандартів державної мови. Щоправда, якщо такі особи станом на 16 липня 2021 року вже обійматимуть вищенаведені посади, то отримувати зазначений сертифікат їм буде не потрібно.

Натомість адвокати, нотаріуси, педагоги, медики зможуть засвідчувати рівень володіння державною мовою документом про повну загальну середню освіту (за умови, що такий документ підтверджуватиме вивчення особою української мови як навчального предмета (дисципліни)), а якщо вони такого документа не матимуть, то також зазначеним вище державним сертифікатом про рівень володіння державною мовою, який видаватиме Національна комісія зі стандартів державної мови.

 На виконання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 817, якою затверджено Порядок здійснення Уповноваженим із захисту державної мови контролю за застосуванням державної мови органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, пропонуємо для ознайомлення та використання в роботі рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови щодо норм Закону, які стосуються обов’язкового застосування державної мови у діяльності місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності та у відповідних сферах.

 Детальніше з рекомендаціями Уповноваженого із захисту державної мови щодо норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» можна ознайомитися ТУТ.